Siirry sisältöön
Huoltovarmuuskeskus

Huoltovarmuus ei ole salaisuus

Kiinnostus Suomen huoltovarmuutta kohtaan on tällä hetkellä todella korkealla. Se näkyy kotimaisen ja kansainvälisen median yhteydenotoissa täällä Huoltovarmuuskeskuksessa, kansalaisten kysymyksinä sosiaalisessa mediassa ja puhujapyyntöinä huoltovarmuusasiantuntijoille. Yksi haluaa tietää maamme kyberkestävyydestä, toinen maataloustuotannon merkityksestä, kolmatta mietityttävät ilmastonmuutoksen ja energiamurroksen haasteet.

ASIANTUNTIJALTA
9.5.2022
huoltovarmuus
Huoltovarmuuskeskuksen viestintäpäällikkö Riitta Väkeväinen

Huoltovarmuus on laaja ja moniulotteinen kudos, jossa yhteiskunnan eri toiminnot ovat vahvasti riippuvaisia toisistaan. Ristiintaulukoimalla erilaisia uhkakuvia saadaan loputtomasti hahmotelmia siitä, millaisten häiriötilanteiden eteen voimme joutua. Kaikkia uhkia ei voida sulkea pois, mutta moniin voidaan varautua. Oikea ja ymmärrettävä tieto on oleellinen työkalu varautumisessa.

Uudistuneella Varmuuden vuoksi -verkkojulkaisulla haluamme kertoa huoltovarmuudesta tavalla, joka palvelee niin huoltovarmuustyössä toimivia ja potentiaalisia toimijoita, huoltovarmuudesta kiinnostuneita kansalaisia sekä huoltovarmuuskriittisten alojen opettajia ja opiskelijoita.

Kansalliseen varautumiseen liittyvissä kysymyksissä on aina myös salassa pidettävät ulottuvuutensa, mutta kokonaisuutena työn merkitys ja tavoite eivät voi olla salaisuus. Jokaisella on oikeus ymmärtää mitä huoltovarmuus tarkoittaa hänen näkökulmastaan. Pyrimme kiinnostavilla sisällöillä avaamaan huoltovarmuustyön sisältöä ja merkitystä. HVK:n strategian mukaisesti teemme huoltovarmuustyötä läpinäkyvämmäksi.

Se, että Suomi ennakoi ja on varautunut erilaisiin häiriö- ja kriisitilanteisiin, on tärkeä ja turvallisuuden tunnetta lisäävä tieto. Kuten HVK:n toimitusjohtajan Janne Känkäsen haastattelussa todetaan: ”Suomen tapa huolehtia huoltovarmuudesta on osoittautunut toimivaksi.”

Olemme HVK:n viestinnässä asettaneet itsellemme seuraavat tavoitteet, kun teemme tätä julkaisua yhdessä kumppaneidemme kanssa:

  • Kehitämme ja aktivoimme vuorovaikutusta Huoltovarmuusorganisaation (HVO) toimijoiden kesken
  • Lisäämme kansantajuista viestintää ja teemme tunnetuksi huoltovarmuuden eri ilmiöitä
  • Tuemme huoltovarmuustyöhön tarvittavan vahvan asiantuntijuuden säilymistä ja kehittymistä, jotta yhteiskunta toimii ja elämä jatkuu mahdollisimman häiriöttä myös kriisitilanteissa.

Tervetuloa seuraamaan uudistunutta verkkojulkaisuamme. Otamme mielellään vastaan sekä juttuideoita että palautetta osoitteessa info@nesa.fi.

Riitta Väkeväinen / Viestintäpäällikkö, Huoltovarmuuskeskus

Kuva: Juha Nenonen

Jaa sivu:

FacebookTwitterLinkedInSähköposti

Syvenny myös näihin aiheisiin

haarniskahahmo, jolla on rintapanssarissa HVK:n logo

Verkkokurssi avaa huoltovarmuuden salat

Maailmanlaajuisten kriisien ja epävarmuuden keskellä huoltovarmuuden merkitys korostuu ennennäkemättömällä tavalla. Mutta mitä huoltovarmuus oikeastaan tarkoittaa, ja miten se meitä kaikkia koskettaa? Muun muassa näistä asioista kertoo Huoltovarmuuskeskuksen ja HAUS kehittämiskeskuksen tuottama, kaikille avoin verkkokurssi.

Miten huoltovarmuuden taloudellisia riskejä voi vähentää?

Maailmantilanteen turbulenssit ovat nostaneet taloudelliset riskit uudella lailla pinnalle globaalisti. Sekä EU:n että Suomen tasolla pohditaan, mitkä riskit vaikuttavat huoltovarmuuteen ja miten niitä voidaan vähentää.

Kohti iskunkestävää Suomea

Suomi on huoltovarmuuden suurvalta, mutta itsetyytyväisyyteen ei ole varaa. Kehittämistä on esimerkiksi yhteistyössä, koko väestön kestokyvyn huomioimisessa ja eri toimijoiden roolien selkeyttämisessä. Myös pitkäkestoiseen kriisiin varautumista on edelleen vahvistettava. Näihin johtopäätöksiin päädyttiin niin Huoltovarmuuskeskuksen seminaarin puheissa kuin paneelikeskustelussa.