Siirry sisältöön
Huoltovarmuuskeskus

Huoltovarmuus ei ole salaisuus

Kiinnostus Suomen huoltovarmuutta kohtaan on tällä hetkellä todella korkealla. Se näkyy kotimaisen ja kansainvälisen median yhteydenotoissa täällä Huoltovarmuuskeskuksessa, kansalaisten kysymyksinä sosiaalisessa mediassa ja puhujapyyntöinä huoltovarmuusasiantuntijoille. Yksi haluaa tietää maamme kyberkestävyydestä, toinen maataloustuotannon merkityksestä, kolmatta mietityttävät ilmastonmuutoksen ja energiamurroksen haasteet.

ASIANTUNTIJALTA
9.5.2022
huoltovarmuus
Huoltovarmuuskeskuksen viestintäpäällikkö Riitta Väkeväinen

Huoltovarmuus on laaja ja moniulotteinen kudos, jossa yhteiskunnan eri toiminnot ovat vahvasti riippuvaisia toisistaan. Ristiintaulukoimalla erilaisia uhkakuvia saadaan loputtomasti hahmotelmia siitä, millaisten häiriötilanteiden eteen voimme joutua. Kaikkia uhkia ei voida sulkea pois, mutta moniin voidaan varautua. Oikea ja ymmärrettävä tieto on oleellinen työkalu varautumisessa.

Uudistuneella Varmuuden vuoksi -verkkojulkaisulla haluamme kertoa huoltovarmuudesta tavalla, joka palvelee niin huoltovarmuustyössä toimivia ja potentiaalisia toimijoita, huoltovarmuudesta kiinnostuneita kansalaisia sekä huoltovarmuuskriittisten alojen opettajia ja opiskelijoita.

Kansalliseen varautumiseen liittyvissä kysymyksissä on aina myös salassa pidettävät ulottuvuutensa, mutta kokonaisuutena työn merkitys ja tavoite eivät voi olla salaisuus. Jokaisella on oikeus ymmärtää mitä huoltovarmuus tarkoittaa hänen näkökulmastaan. Pyrimme kiinnostavilla sisällöillä avaamaan huoltovarmuustyön sisältöä ja merkitystä. HVK:n strategian mukaisesti teemme huoltovarmuustyötä läpinäkyvämmäksi.

Se, että Suomi ennakoi ja on varautunut erilaisiin häiriö- ja kriisitilanteisiin, on tärkeä ja turvallisuuden tunnetta lisäävä tieto. Kuten HVK:n toimitusjohtajan Janne Känkäsen haastattelussa todetaan: ”Suomen tapa huolehtia huoltovarmuudesta on osoittautunut toimivaksi.”

Olemme HVK:n viestinnässä asettaneet itsellemme seuraavat tavoitteet, kun teemme tätä julkaisua yhdessä kumppaneidemme kanssa:

  • Kehitämme ja aktivoimme vuorovaikutusta Huoltovarmuusorganisaation (HVO) toimijoiden kesken
  • Lisäämme kansantajuista viestintää ja teemme tunnetuksi huoltovarmuuden eri ilmiöitä
  • Tuemme huoltovarmuustyöhön tarvittavan vahvan asiantuntijuuden säilymistä ja kehittymistä, jotta yhteiskunta toimii ja elämä jatkuu mahdollisimman häiriöttä myös kriisitilanteissa.

Tervetuloa seuraamaan uudistunutta verkkojulkaisuamme. Otamme mielellään vastaan sekä juttuideoita että palautetta osoitteessa info@nesa.fi.

Riitta Väkeväinen / Viestintäpäällikkö, Huoltovarmuuskeskus

Kuva: Juha Nenonen

Jaa sivu:
FacebookTwitterLinkedInSähköposti

Syvenny myös näihin aiheisiin

Merja Veteläinen ja Markku Äijälä kasvihuoneessa tutkimassa syysvehnän jalostusaineistoa, valokuva.

Kotimainen kasvinjalostus on tärkeä osa omavaraisuutta

Jokioisilla kehitetään juuri Suomen olosuhteisiin sopivia kasvilajikkeita. Ne ovat perusta alkutuotannolle ja kasvinviljelyn omavaraisuudelle.
Kerrostaloja ja urbaani puisto Jätkäsaaressa, valokuva.

Taloyhtiöiden varautuminen häiriötilanteisiin

Miten taloyhtiöiden tulee varautua häiriötilanteisiin? Keräsimme muistilistan taloyhtiön vastuuhenkilöille.
Myrsky, Järvi-Suomen Energia.

Sään aiheuttamien vahinkojen ennakointi paranee

Poikkeuksellisen kattava säävaikutustietokanta auttaa ennakoimaan sääilmiöiden vaikutuksia koneoppimista hyödyntäen. SILVA-projektin ansioista esimerkiksi pelastuslaitos ja energianhuolto pystyvät varautumaan sään aiheuttamiin vahinkoihin aiempaa paremmin.