Siirry sisältöön
Huoltovarmuuskeskus

Sotilaallisen huoltovarmuuden asema on vakaa

Huoltovarmuuskeskuksen johtava varautumisasiantuntija Mauri Vierula kirjoittaa puolustustaloudesta Suomen huoltovarmuusnäkökulmasta. Artikkeli on aiemmin julkaistu osittain HVK:n vuosikatsauksessa 2023.

ASIANTUNTIJALTA
15.8.2024
huoltovarmuusmaanpuolustus

Sotilaallinen huoltovarmuus on maanpuolustuksen keskeinen elementti. Sen avulla turvataan Puolustusvoimien kriittisten järjestelmien toimintakyky niin normaalioloissa kuin yhteiskunnan häiriötilanteissa. Suomelle sotilaallisen huoltovarmuuden merkitys on erityisen suuri, mikä johtuu pitkälti maamme geopoliittisesta asemasta ja historian kokemuksistamme.

Osana sotilaallista huoltovarmuutta Suomella täytyy olla tarvittava teollinen ja teknologinen osaaminen kriittisten järjestelmien ylläpitämiseksi ja muokkaamiseksi, jotta niiden itsenäinen käyttö voidaan taata kaikissa olosuhteissa. Toimiva ja kilpailukykyinen kotimainen puolustusteollisuus ja sen kansainvälinen verkottuminen sekä vientitoiminta mahdollistavat välttämättömän maanpuolustuksen toimintakyvyn ja sotilaallisen huoltovarmuuden ylläpitämisen.

Lisääntyvä yhteistyö koti- ja ulkomaisten puolustusteollisuusyritysten kesken mahdollistaa sotilaallisen huoltovarmuuden kannalta riittävän osaamisen ja tuotannon säilymisen Suomessa.

Vakavampien häiriötilanteiden kansallinen sotilaallinen ensivaste on pidettävä omissa käsissämme ja sen on oltava viipymättä saatavissa. Ruuti- ja ampumatarviketuotantokykyä ja siihen liittyvää tietotaitoa on edelleen tarpeen ylläpitää myös kansallisista lähtökohdista. Turvallisuusympäristön nykyinen epävakaus lisää ainakin lyhyellä aikavälillä tarvetta tarkastella kansallisen ja eurooppalaisen tuotantokyvykkyyden taakanjakoa.

Toimiva puolustus edellyttää jatkossa laajempaa materiaalista valmiutta.

Eurooppalaisen puolustusteollisuuden kyvykkyys ja yhteistyö ovat keskeinen osa sotilaallisten suorituskykyjen kehittämistä ja ylläpitoa. Euroopassa käynnissä oleva Venäjän hyökkäyssota osoittaa, että kyky käydä sotaa edellyttää teollisuudelta kykyä lisätä tuotantoaan häiriötilanteissa. Yhtä tärkeää on, että valtiot sitoutuvat pitkäkestoisiin tilauksiin teollisuudelta, jotta yritykset pystyvät nostamaan omaa tuotantokykyään. Keskeinen osa huoltovarmuutta on, että ylläpidämme Euroopan unionissa yhdessä riittävää puolustusteollisuutta, joka tarvittaessa tukee Suomen puolustuskykyä niin materiaalitoimitusten kuin ylläpidonkin osalta.

Yhteinen suunnittelu vahvistuu

Loppuvuodesta 2023 Huoltovarmuuskeskus ja Puolustusvoimat solmivat yhteistoimintasopimuksen, joka ottaa muuttuneen toimintaympäristön vaatimukset huomioon. Uuden sopimuksen perusteella HVK ja Puolustusvoimat suunnittelevat, seuraavat ja kehittävät organisaatioiden välistä toimintaa niin normaalioloissa kuin vakavissa häiriötilanteissa. Toiminnan ohjaus, kehittäminen ja seuranta tapahtuvat erilaisissa yhteistoimintaryhmissä. Sopimuksen keskeisimmät uudistukset liittyvät sekä yhteisen suunnittelun lisäämiseen että sen pitkäkestoiseen kehittämiseen. 

Yhteistoimintasopimuksen allekirjoittivat Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti
Mikko Heiskanen ja HVK:n toimitusjohtaja Janne Känkänen Tampereella 30.11.2023.

Puolustusvoimien nykyistä materiaalista valmiutta kehitetään ja parannetaan edelleen investoimalla kriittisen materiaalin täydennyksiin varastomäärien kasvattamiseksi sekä varmistamalla varastossa olevan kaluston ja materiaalin käyttövarmuus. Kriittisen materiaalin tuotanto ja ylläpito turvataan investoimalla tuotantolaitoksiin ja varmistamalla teollisuuden henkilöstön osaamisen säilyminen ja kehittäminen. Strategisten kumppaneiden kyvykkyyksiä kehitetään osana yritysten omaa jatkuvuudenhallintaa ja myös osana laajempaa Huoltovarmuusorganisaation kehittämistä.

Puolustusvoimien erilaisissa hankinnoissa varmistetaan myös huoltovarmuuden turvaaminen järjestelmien koko elinkaaren ajaksi. Hankittavan materiaalin korjaus-, ylläpito- ja huoltovarmuusvaatimukset on määriteltävä tarkoin, jotta niiden edellyttämät kansalliset osaamis- ja järjestelmävaatimukset voidaan täyttää.

Laki velvoittaa

  • Puolustustaloudessa 1990-luvun ensimmäiset vuodet olivat merkityksellisiä. Keskeisiä uudistuksia edesauttoivat valmius- ja puolustustilalakien aikaansaaminen. Kummallakin uudella lailla oli huomattava merkitys nykyaikaiselle huoltovarmuustyölle. Samaan ajankohtaan osui myös Huoltovarmuuskeskuksen perustaminen.
  • Laki huoltovarmuuden turvaamisesta (L1390/1992) edellyttää varautumistoimia maanpuolustuksen kannalta välttämättömien taloudellisten toimintojen ja niihin liittyvien teknisten järjestelmien turvaamisen poikkeusolojen ja niihin verrattavissa olevien häiriöiden varalta.
  • Puolustushallinto ylläpitää valtioneuvoston päätöksen (VNp1048/2018) mukaan yhteistyössä Huoltovarmuuskeskuksen kanssa tärkeimpien sodan ajan kulutusmateriaalien, kuten ruutien ja ampumatarvikkeiden tuotantokapasiteettia sekä välttämättömiä maanpuolustusta tukevia varmuusvarastoja.

Tuotantotaloudelliset järjestelyt vakavan kriisin varalle on yksi Huoltovarmuuskeskuksen strategian 2024–2027 viidestä painopistealueesta. Muita painopistealueita ovat energia, kuljetukset ja toimitusketjut, elintarvike- ja vesihuolto sekä digitaalinen turvallisuus ja tiedon huoltovarmuus.

Teksti: Mauri Vierula / Kuvat: Juha Nenonen & Jouni Pousi HVK

Jaa sivu:

FacebookTwitterLinkedInSähköposti

Syvenny myös näihin aiheisiin

haarniskahahmo, jolla on rintapanssarissa HVK:n logo

Verkkokurssi avaa huoltovarmuuden salat

Maailmanlaajuisten kriisien ja epävarmuuden keskellä huoltovarmuuden merkitys korostuu ennennäkemättömällä tavalla. Mutta mitä huoltovarmuus oikeastaan tarkoittaa, ja miten se meitä kaikkia koskettaa? Muun muassa näistä asioista kertoo Huoltovarmuuskeskuksen ja HAUS kehittämiskeskuksen tuottama, kaikille avoin verkkokurssi.

Miten huoltovarmuuden taloudellisia riskejä voi vähentää?

Maailmantilanteen turbulenssit ovat nostaneet taloudelliset riskit uudella lailla pinnalle globaalisti. Sekä EU:n että Suomen tasolla pohditaan, mitkä riskit vaikuttavat huoltovarmuuteen ja miten niitä voidaan vähentää.

Kohti iskunkestävää Suomea

Suomi on huoltovarmuuden suurvalta, mutta itsetyytyväisyyteen ei ole varaa. Kehittämistä on esimerkiksi yhteistyössä, koko väestön kestokyvyn huomioimisessa ja eri toimijoiden roolien selkeyttämisessä. Myös pitkäkestoiseen kriisiin varautumista on edelleen vahvistettava. Näihin johtopäätöksiin päädyttiin niin Huoltovarmuuskeskuksen seminaarin puheissa kuin paneelikeskustelussa.