Siirry sisältöön
Huoltovarmuuskeskus

Joulun alla kauppojen hyllyt notkuvat ja aukioloajat laajenevat

Joulu on päivittäistavarakaupalle vuoden kiireisimpiä aikoja. Tänä vuonna sesongista odotetaan jopa tavallista kiireisempää, sillä koronapandemia saa monet pysymään kotona. Kaupoissa onkin varauduttu joulun ja vuodenvaihteen pyhiin täysin varastoin, henkilökuntaa lisäämällä ja aukioloaikoja pidentämällä. Jouluostokset sujuvat turvallisesti ja miellyttävästi, kun välttää pahimpia ruuhkia ja asioi maski kasvoilla.

18.12.2020
elintarvikehuolto

Keväällä, kun valmiuslain pykäliä jouduttiin ottamaan käyttöön, tyhjenivät ruokakauppojen hyllyt hetkellisesti yksittäisten tuotteiden osalta. Nyt vuoden kiivaimpaan ostossesonkiin varaudutaan tilanteessa, jossa koronaviruspandemia rajoittaa jälleen kohtaamisia. Tällä kertaa tilanne ei kuitenkaan ole uusi, vaan keväästä on opittu monella tapaa.

Joulun ja välipäivien ruokaostokset kannattaa tänä vuonna tehdä turvallisuusohjeita noudattaen ja pahimpia ruuhkia välttäen.

“Kaupoissa on kevään jälkeen löydetty ja otettu käyttöön hyviä käytäntöjä turvallisuuden varmistamiseksi, ja koko elintarvikeketju toimii hienosti ja varautuu yhdessä”, toteaa valmiusasiamies Ville Anttila Huoltovarmuuskeskuksesta.

“Elintarvikeketju toimii tällä hetkellä normaalisti, eikä myytävistä tuotteista tai niiden raaka-aineista ole pulaa. Ennusteissa tilanne näyttää jatkossakin hyvältä ruoan riittävyyden suhteen, vaikka koronatilanne huononisi ja valmiuslain pykäliä jouduttaisiin ottamaan käyttöön”, kertoo myös valmiuspäällikkö Lauri Kulonen Päivittäistavarakauppa ry:stä.

Pandemia on ylipäätään lisännyt elintarvikkeiden myyntiä kaupasta kotitalouksille, kun ihmiset viettävät aiempaa enemmän aikaa kotona ja valmistavat myös ateriansa normaalitilannetta useammin kotona. Tämä ilmenee päivittäistavarakaupan tuoteryhmäkohtaisesta myyntitilastosta.

Kotimaahan jää joulunviettoon tänä vuonna jopa 300 000 ihmistä enemmän kuin tavallisesti. Kaupat ovat varautuneet siihen, että joulun kysyntä saattaa olla jopa aiempia vuosia voimakkaampaa.

Joulun ja vuodenvaihteen pyhät lisäävät kysyntää entisestään, sillä arvioiden mukaan kotimaahan joulunviettoon jää tänä vuonna jopa 300 000 ihmistä enemmän kuin tavallisesti. Kaupat ovatkin varautuneet siihen, että joulun kysyntä saattaa olla jopa aiempia vuosia voimakkaampaa. Valmiuksia hyllytäydennysten tekemiseen on myös lisätty siltä varalta, että mahdollinen valmiuslain käyttöönotto aiheuttaisi kevään kaltaisen kulutuspiikin.

Valokuvassa Lauri Kulonen.

Päivittäistavarakauppa ry:n valmiuspäällikkö Lauri Kulonen uskoo, että ruokaa riittää kaupan hyllyillä, vaikka pandemiatilanne tästä pahenisikin.

Elintarvikehuollon tilannetta seurataan jatkuvasti Huoltovarmuusorganisaatioon kuuluvassa Kauppa- ja jakelupoolissa, jossa mukana ovat keskeiset kaupan alan toimijat. Pandemia-aikana yhteydenpito on ollut erityisen tiivistä, ja varautumiseen liittyvää tilannetietoa sekä hyviä käytäntöjä on jaettu kaupan toimijoiden kesken.

Myös kansainvälistä tilannetta seurataan ja otetaan opiksi muiden maiden kokemuksista. On esimerkiksi odotettavissa, että Britanniassa tullaan näkemään hamstrausta vuodenvaihteessa Brexitin seurauksena.

“Suomeen tällä ei pitäisi olla merkittäviä vaikutuksia, sillä meillä tuonti Britanniasta ei elintarvikkeiden osalta ole merkittävää missään tuoteryhmässä”, Kulonen arvioi.

Turvallisesti joulun ja vuodenvaihteen ostoksilla

Joulun ja välipäivien ruokaostokset kannattaa tänä vuonna tehdä turvallisuusohjeita noudattaen ja pahimpia ruuhkia välttäen. Paremmin säilyvät tuotteet voi hankkia jo hyvissä ajoin ja jättää viime hetkeen vain tuoretuotteet.

“Useat kaupat ovat laajentaneet aukioloaikoja entisestään joulun alla, ja myös monet palvelutiskit palvelevat entistä pidempään. Osa kaupoista on auki jopa ympäri vuorokauden. Myös henkilökuntaa on lisätty joulusesonkiin”, kertoo Lauri Kulonen.

Ja tietenkään kauppaan ei mennä sairaana.

Joulun ja vuodenvaihteen ostoksilla kannattaakin välttää ruuhkat käyttäen hyväksi laajoja aukioloaikoja ja myymäläverkostoa sekä verkkokauppaa ja hajauttaa ostosten tekemistä. Yleiset turvallisuusohjeet kuten maskin käyttö, turvavälit ja käsienpesu on myös hyvä muistaa ostoksilla. Ja tietenkään kauppaan ei mennä sairaana.

Vuodenvaihteen erikoisuus on ilotulitteiden myynti, joka on sallittua 27.-31.12. Se saattaa aiheuttaa niitä myyvissä liikkeissä väliaikaisesti normaalia suurempia asiakasmääriä. Kulonen muistuttaakin maltista ja koronaturvallista käytöksestä myös uudenvuoden ilotuliteostoksilla.

Avauskuva Citymarket Pirkkalasta K-ryhmä, Lauri Kulosen kuva JPA

Jaa sivu:

FacebookTwitterLinkedInSähköposti

Syvenny myös näihin aiheisiin

Suomi tarvitsee lisää väitöskirjatason huippuosaajia kriittisten alojen kehittämiseen

Suomi tarvitsee kriittisten alojen osaajia suorittavaan työhön mutta myös tutkimus-, kehitys- ja johtotehtäviin. Väitöskirjatason huippuosaajat vähenevät ikäluokkien pienentyessä. Miten varmistaa, että meillä on jatkossa myös kriittisten alojen huippuosaamista?

Osaajapulaa kehittyy monille aloille

Uusia osaajia huoltovarmuuskriittisille aloille pitää saada, jotta varautumisemme taso säilyy. Osaajapulan ehkäisemiseksi tarvitaan erilaisia toimia niin kehittyvillä kuin perinteisillä aloilla.

Rypsilajike Aurea CL on huoltovarmuusteko

Huoltovarmuuskeskuksen rypsilajike Aurea CL varmistaa osaltaan, että kotimaista rypsiöljyä ja valkuaisainerehua riittää myös vaikeina aikoina.