Siirry sisältöön
Huoltovarmuuskeskus

Yhteiskunnan toimintavarmuus otettava huomioon rokotusjärjestyksessä

Uutiset koronarokotteista ovat rohkaisevia ja Suomessakin valmistaudutaan kansalaisten rokottamiseen. Asiassa on monta käytännön kysymystä ratkaistavana kuten rokotusjärjestys, jota valmistelee Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä. Huoltovarmuuskeskus on pitänyt esillä myös asiaan liittyviä huoltovarmuusnäkökulmia.

1.12.2020
terveydenhuolto

Euroopan komission koronarokotestrategia korostaa, että jäsenmaiden on tehtävä päätös rokotteiden kohdentamisesta eri ryhmiin sekä näiden ryhmien priorisoimisesta. Kansallisessa päätöksessä on komission mukaan huomioitava alkuvaiheessa mm. kuolemantapausten määrän vähentäminen ja yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaaminen sekä myöhemmässä vaiheessa myös yhteiskunnallisten ja taloudellisten rajoitusten vähentäminen.

Valokuvassa Jaakko Pekki.Jaakko Pekki

Rokotteiden kohdentamisessa onkin tunnistettavissa erilaisia näkökulmia, joiden kanssa joudutaan tasapainoilemaan, kun rokotusjärjestystä suunnitellaan ja siitä päätetään.

– On selvää, että terveyden turvaaminen on kaiken lähtökohta. Sen lisäksi tärkeitä näkökulmia ovat yhteiskunnan toimintavarmuus, talous sekä tasapuolisuus ja yhdenvertaisuus, sanoo Huoltovarmuuskeskuksen Perustuotanto-osaston johtaja Jaakko Pekki.

Rokoteasiantuntijaryhmän tehtävänä on kokonaisharkinta rokotejärjestyksestä sekä siihen liittyvistä painopisteistä. HVK:ssa työskennellään yhteiskunnan toimintavarmuuden turvaamiseksi ja pidetään siksi tätä näkökulmaa esillä terveyden rinnalla.

– Huoltovarmuuskeskuksen ensisijainen tehtävänä on turvata väestön toimeentulo vakavissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että välttämättömät tarpeet, kuten lämpö, sähkö, vesi, ruoka, logistiikka, terveydenhuolto ja turvallisuustoiminnot sekä ict-järjestelmät toimivat, Pekki muistuttaa.

Huoltovarmuuskeskuksessa nähdään oleellisena, että yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaaminen huomioidaan yhtenä keskeisenä näkökulmana myös rokotusjärjestystä suunniteltaessa. Toisin sanoen: huomioidaan kansalaisille edellä mainittuja perustarpeita tuottavien ammattiryhmien kriittinen merkitys.

Kokonaisharkinnassa on lisäksi syytä ottaa huomioon ne toimialat, joissa pandemian aikana maailmalla tai Suomessa on esiintynyt tavallista enemmän tartuntaryppäitä. Näistä esimerkkeinä terveydenhuolto, elintarviketeollisuus ja rakennusteollisuus.

Olemme tuoneet esiin näkökulmia yhteiskunnan toimintavarmuuden huomioimiseksi, kun rokotuksia kohdennetaan.

Mitä lähemmäs käytäntöä mennään, sitä vaikeammaksi järjestyksen laatiminen muodostuu:

– On kyettävä myös tunnistamaan kriittiset organisaatiot priorisoitavien alojen sisältä sekä työtehtävän kriittisyyden perusteella priorisoitavat henkilöt, Pekki sanoo.

Huoltovarmuuskeskus ei tee listoja siitä, missä järjestyksessä kansalaisia rokotetaan. HVK pitää kuitenkin tärkeänä, että Kansallisessa rokotusasiantuntijaryhmässä otetaan huomioon yhtenä keskeisenä näkökulmana myös yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaaminen.

– Käymme jatkuvaa keskustelua elinkeinoelämän ja valtionhallinnon kanssa tässäkin asiassa ja olemme tuoneet esiin näkökulmia yhteiskunnan toimintavarmuuden huomioimiseksi, kun rokotuksia kohdennetaan.

Avauskuva: Daniel Paquet/Wikimedia (kuvaa rajattu), Jaakko Pekin kuva: HVK.

Jaa sivu:

FacebookTwitterLinkedInSähköposti

Syvenny myös näihin aiheisiin

Terveydenhuoltosektorin tärkein tehtävä on kriisinkestävyyden varmistaminen

Globaali epävarmuus, kyberuhat, pandemioiden riskit ja luontokato kirittävät terveydenhuoltoalaa varautumaan tulevaan. Varautumista johtaa terveydenhuoltosektorin puheenjohtaja Taneli Puumalainen.

”Radalla tilanne päällä!"

Yhdistelmä24-valmiusharjoitus toi kemian, terveydenhuollon sekä jätehuollon toimijat yhteen ennennäkemättömässä laajuudessa Satakunnassa maaliskuun puolivälissä. Simuloitu suuri kemikaalionnettomuus testasi, miten esimerkiksi suurten potilasmäärien hoito, turvallisuusviestintä ja jälkihoito sujuvat kriisitilanteessa.
Meri-Porin voimalaitos veden yli kuvattuna

5 kysymystä Meri-Porin voimalaitoksen varaamisesta huoltovarmuuskäyttöön

Huoltovarmuuskeskus on varannut Meri-Porin kivihiilivoimalaitoksen tuotannon vajaan kolmen vuoden ajaksi sellaisten vakavien häiriötilanteiden varalle, jotka edellyttävät poikkeusoloja. Voimalaitos siirtyy huoltovarmuuskäyttöön 1.4.2024. Mitä tämä Fortumin kanssa tehty sopimus tarkoittaa, Huoltovarmuuskeskuksen vanhempi varautumisasiantuntija Petri Nieminen?