Siirry sisältöön
Huoltovarmuuskeskus

Anu Laitila, Nixu: kontakteja ja uusia ideoita Tieto-harjoituksesta

ASIANTUNTIJALTA
15.12.2020
harjoitukset
Nixun Cybersecurity Awareness Business Manager Anu Laitila osallistuu Tieto-harjoitukseen ensimmäistä kertaa.

Eväitä pitempäänkin harjoitukseen

Harjoituksia työkseen suunnittelevalle Nixun Anu Laitilalle Tieto-harjoituksen intensiivivaihe tarjosi pitkästä aikaa mahdollisuuden katsoa asioita pelaajan näkökulmasta.

”Muistaa taas paremmin suunnitellessa, mitä siellä osallistujan päässä pyörii. Skenaario oli mainio ja monipuolinen ja sen kanssa kaksi ja puoli päivää menivät heittämällä. Eväät olisivat riittäneet jopa pitempäänkin harjoitukseen.

Lue lisää Anu Laitilan ja muiden yritysedustajien kokemuksista Tieto-harjoituksen intensiivijaksolla.

Kyberturvayhtiö Nixu on ollut jo pitkään mukana TIETO-harjoituksissa. Nixun harjoitus- ja koulutusliiketoiminnasta vastaava Anu Laitila on sen sijaan paikalla ensimmäistä kertaa: millaisilla tavoitteilla ja odotuksilla olet tulossa mukaan?

”Tulen hakemaan oppia monestakin näkökulmasta. Ensinnäkin harjoittelu on juuri sitä, mitä työssäni teen – me koulutamme ja harjoitutamme kyberasioissa asiakasyritystemme henkilökuntaa. Olen tulossa katsomaan, mitä uutta oppia voisin viedä asiakkaille. Toisaalta seuraan harjoitusta myös oman yrityksemme prosessien kannalta.”

Koskaan ei voi varautua liikaa. Tekniikka kehittyy ja uusia haasteita nousee esiin jatkuvasti.

”Palvelemme useita huoltovarmuuskriittisiä organisaatioita. Minulle on tärkeää verkostoitua ja tutustua samalla isojen organisaatioiden toimintamalleihin ja yhteistoimintaan niiden kanssa. Koskaan ei voi varautua liikaa. Tekniikka kehittyy ja uusia haasteita nousee esiin jatkuvasti.”

”Olen toiminut näissä tehtävissä vasta vuoden. Viranomaisyhteistyöhön ja kriisinhallintaan liittyvät asiat ovat minulle erityisen tärkeitä, siksi käyn kouluttamassa niitä myös vapaa-ajallani. Vaikka olen jo ennättänyt osallistua useisiin erilaisiin harjoituksiin, tämä on minulle ensimmäinen iso yhteistoimintaharjoitus, jossa on mukana myös monia eri viranomaisia.”

Mitä koet tähän mennessä saaneesi TIETO20-harjoituksesta?

”Uskon saavani paljon – ja olen jo saanutkin. En ole ollut aikaisemmin mukana, joten en ole tiennyt täysin mitä odottaa. Tähänastisissa tapaamisissa olen kuullut hyviä puheenvuoroja, joissa on toki ollut jotain tuttua mutta myös uuttakin.”

”Kaipaamani mahdollisuus henkilökohtaisiin kontakteihin on valitettavasti jäänyt pandemian takia vähiin. Onneksi harjoituksen ohjelmistoalusta on kuitenkin suonut mahdollisuuden aktiiviseen keskusteluun. Annan järjestäjille täydet pisteet siitä, että he ovat pystyneet siirtämään harjoituksen verkkoon näin nopeasti ja joustavasti.”

Anu Laitilan kuva, Nixu

Jaa sivu:
FacebookTwitterLinkedInSähköposti

Syvenny myös näihin aiheisiin

Kelluva LNG-terminaalilaiva Exemplar.

Maakaasun riittävyyden turvaamisessa katse jo talvessa

Ukrainan sodan myötä Euroopan maat ovat alkaneet etsiä keinoja vähentää riippuvuuttaan venäläisistä fossiilisista polttoaineista. Maakaasun osalta Suomessa on tehty varautumistyötä pitkin kevättä, minkä ansiosta kaasun riittävyys on turvattu siitä huolimatta että 21.5. maakaasun tulo Venäjältä Suomeen katkaistiin. Tällä hetkellä kaasua saadaan Baltic Connector -putken kautta, ja tulevasta talvesta alkaen maakaasun riittävyyttä varmistaa kelluva LNG-terminaali.
Valokuvassa Antti Sillanpää.

Informaatiovaikuttaminen koskettaa jokaista

Informaatiovaikuttamisen merkitys on kasvanut ja Ukrainan sodan vuoksi uhat ovat nousseet suurenkin yleisön tietoisuuteen. Informaatioturvallisuus on osa huoltovarmuutta ja Huoltovarmuuskeskuksella on tärkeä rooli tässäkin turvallisuustyössä. Huoltovarmuuspäätös (VnP 1048/2018) toteaa, että informaatiovaikuttaminen voi häiritä huoltovarmuuden tavoitteiden toteuttamista.
Huoltovarmuuskeskuksen viestintäpäällikkö Riitta Väkeväinen.

Huoltovarmuus ei ole salaisuus

Kiinnostus Suomen huoltovarmuutta kohtaan on tällä hetkellä todella korkealla. Se näkyy kotimaisen ja kansainvälisen median yhteydenotoissa täällä Huoltovarmuuskeskuksessa, kansalaisten kysymyksinä sosiaalisessa mediassa ja puhujapyyntöinä huoltovarmuusasiantuntijoille. Yksi haluaa tietää maamme kyberkestävyydestä, toinen maataloustuotannon merkityksestä, kolmatta mietityttävät ilmastonmuutoksen ja energiamurroksen haasteet.