Siirry sisältöön
Huoltovarmuuskeskus

Anu Laitila, Nixu: kontakteja ja uusia ideoita Tieto-harjoituksesta

ASIANTUNTIJALTA
15.12.2020
harjoitukset
Nixun Cybersecurity Awareness Business Manager Anu Laitila osallistuu Tieto-harjoitukseen ensimmäistä kertaa.

Eväitä pitempäänkin harjoitukseen

Harjoituksia työkseen suunnittelevalle Nixun Anu Laitilalle Tieto-harjoituksen intensiivivaihe tarjosi pitkästä aikaa mahdollisuuden katsoa asioita pelaajan näkökulmasta.

”Muistaa taas paremmin suunnitellessa, mitä siellä osallistujan päässä pyörii. Skenaario oli mainio ja monipuolinen ja sen kanssa kaksi ja puoli päivää menivät heittämällä. Eväät olisivat riittäneet jopa pitempäänkin harjoitukseen.

Lue lisää Anu Laitilan ja muiden yritysedustajien kokemuksista Tieto-harjoituksen intensiivijaksolla.

Kyberturvayhtiö Nixu on ollut jo pitkään mukana TIETO-harjoituksissa. Nixun harjoitus- ja koulutusliiketoiminnasta vastaava Anu Laitila on sen sijaan paikalla ensimmäistä kertaa: millaisilla tavoitteilla ja odotuksilla olet tulossa mukaan?

”Tulen hakemaan oppia monestakin näkökulmasta. Ensinnäkin harjoittelu on juuri sitä, mitä työssäni teen – me koulutamme ja harjoitutamme kyberasioissa asiakasyritystemme henkilökuntaa. Olen tulossa katsomaan, mitä uutta oppia voisin viedä asiakkaille. Toisaalta seuraan harjoitusta myös oman yrityksemme prosessien kannalta.”

Koskaan ei voi varautua liikaa. Tekniikka kehittyy ja uusia haasteita nousee esiin jatkuvasti.

”Palvelemme useita huoltovarmuuskriittisiä organisaatioita. Minulle on tärkeää verkostoitua ja tutustua samalla isojen organisaatioiden toimintamalleihin ja yhteistoimintaan niiden kanssa. Koskaan ei voi varautua liikaa. Tekniikka kehittyy ja uusia haasteita nousee esiin jatkuvasti.”

”Olen toiminut näissä tehtävissä vasta vuoden. Viranomaisyhteistyöhön ja kriisinhallintaan liittyvät asiat ovat minulle erityisen tärkeitä, siksi käyn kouluttamassa niitä myös vapaa-ajallani. Vaikka olen jo ennättänyt osallistua useisiin erilaisiin harjoituksiin, tämä on minulle ensimmäinen iso yhteistoimintaharjoitus, jossa on mukana myös monia eri viranomaisia.”

Mitä koet tähän mennessä saaneesi TIETO20-harjoituksesta?

”Uskon saavani paljon – ja olen jo saanutkin. En ole ollut aikaisemmin mukana, joten en ole tiennyt täysin mitä odottaa. Tähänastisissa tapaamisissa olen kuullut hyviä puheenvuoroja, joissa on toki ollut jotain tuttua mutta myös uuttakin.”

”Kaipaamani mahdollisuus henkilökohtaisiin kontakteihin on valitettavasti jäänyt pandemian takia vähiin. Onneksi harjoituksen ohjelmistoalusta on kuitenkin suonut mahdollisuuden aktiiviseen keskusteluun. Annan järjestäjille täydet pisteet siitä, että he ovat pystyneet siirtämään harjoituksen verkkoon näin nopeasti ja joustavasti.”

Anu Laitilan kuva, Nixu

Jaa sivu:

FacebookTwitterLinkedInSähköposti

Syvenny myös näihin aiheisiin

”Radalla tilanne päällä!"

Yhdistelmä24-valmiusharjoitus toi kemian, terveydenhuollon sekä jätehuollon toimijat yhteen ennennäkemättömässä laajuudessa Satakunnassa maaliskuun puolivälissä. Simuloitu suuri kemikaalionnettomuus testasi, miten esimerkiksi suurten potilasmäärien hoito, turvallisuusviestintä ja jälkihoito sujuvat kriisitilanteessa.
Taina Kallus

Purkutöissä vaanivat näkymättömät uhat

Purkutöissä vaanii biologisia riskejä, joita torjumalla voidaan vahvistaa terveysturvallisuutta. Mitä kaikkea on hyvä purkutöiden suunnittelussa huomioida, ja miten riskejä voidaan välttää? Jätehuoltopoolin poolisihteeri Taina Kallus kokosi yhteen purkutöihin liittyviä varautumistarpeita.

Häiriötilanteissa viestintä on keskiössä

Häiriötilanteissa tiedon tarve kasvaa ja luotettavan sekä oikea-aikaisen viestinnän merkitys korostuu. Viestintä on osa tilanteen johtamista, ja se saattaa olla myös osa häiriötilanteen ratkaisua. Erityisesti laajoissa, useaa toimijaa koskevissa kriiseissä viestinnän vaikuttavuutta voidaan parantaa yhteistyöllä.