Lukiolaiset leirillä

11.11.2015

Aihepiirit

Turvallisuus

Lukiolaisten turvakurssi tutustuttaa turvallisuudesta vastaavien organisaatioiden toimintaan ja opettaa myös leiriytymistaitoja.

Santahaminan varuskuntasaaren harjoitusalueen eli Saharan laitamilla pystytetään telttoja. Kaunis syysauringossa paistatteleva männikkö tuo saarella aikoinaan palvelleelle nostalgisia tuntemuksia - paitsi että aseet puuttuvat ja meno on varsin leppoisaa.

Telttojen pystyttäjien ikä on sekin varsin alhainen, sillä varusmiesten sijasta puolijoukkuetelttoja pystytystä opettelevat pääkaupunkiseudun lukiolaiset, jotka viettävät Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen järjestämään turvakurssiin sisältyvää varuskuntaviikonloppua.

Tutustumista kokonaisturvallisuuteen ja varuskuntaelämään

Toiminta näyttää joka tapauksessa varsin sotilaalliselta, sillä harjoitusalueen ohella sekä asut että teltat ja muut välineet on lainattu Puolustusvoimilta. Vantaalaisia osallistujia luotsaava kurssinjohtaja Julio Nikula vakuuttaa kuitenkin, että kurssin pääpaino on erätaitojen ja ryhmässä toimimisen opiskelussa.

Kurssin tarkoitus on lisätä yhteiskuntatietoutta ja turvallisuutta. Tähän mennessä kurssilaiset ovat iltaluennoilla jo ehtineet tutustua poliisin ja pelastuslaitoksen toimintaan ja tiloihin sekä saaneet tietoa Huoltovarmuuskeskuksen toiminnasta.

Turvakurssi opetta lukiolaisille kokonaisturvallisuutta monipuolisesti. Viikonloppukurssia oli vantaalaisnuorille vetämässä mm. kurssinjohtaja Julio Nikula.

Viikonloppukurssilla tutustutaan käytännön varuskuntaelämään.

”Kurssilaisista 85 prosenttia on tyttöjä, ja uskoisin että he ovat kiinnostuneet näkemään, millaista Santahaminassa on. Vaikka tyttöjä osallistuu aikaisempaa enemmän varusmiespalveluun, suurin osa heistä on kuullut saaresta vain erilaisia legendoja miespuolisilta sukulaisiltaan ja poikaystäviltään”, Nikula kertoo.

”Samalla opettelemme selviytymistaitoja maastossa. Niiden opiskelulle näyttää olevan kasvava tarve, sillä monet opettelevat täällä ensimmäistä kertaa sellaisia perustaitoja kuin teltan pystytystä, tulen sytyttämistä ja polttopuiden tekoa. Partiotoiminta ei ilmeisesti tavoita niin monia nuoria kuin joskus aikaisemmin.”

Ennen maastossa vietettävää yötä leiriläiset ovat yöpyneet kasarmilla, käyneet ruokailemassa armeijan ruokalassa, tutustuneet kalustoon, harjoitelleet ampumista pienoiskiväärillä ja jopa kokeilleet sulkeisharjoituksia kentällä.

Ilmeet vaikuttavat kaikesta uudesta huolimatta rennoilta. Seuraavana päivänä kurssilaisilta testataan vielä opittuja taitoja maastoradalla.

”Kurssimme on osa lukion opiskelutarjontaa ja viikonloppukurssi huipentaa kokonaisuuden. Kokemuksesta tiedän että oppilailla menee koko ensi viikko kaikkea tätä sulatellessa.”

Turvakurssit ovat hyvin suosittuja, sillä vain vähän yli puolet ilmoittautuneista mahtuu mukaan. Kursseja järjestetään yksi keväällä ja yksi syksyllä, ja kummallekin kurssille mahtuu noin 250 oppilasta.

Vantaalaisia on mukana kuutisenkymmentä. Heitä kaitsee Nikulan ohella kaksi reserviläisjohtajaa ja kolme apukouluttajaa, jotka ovat olleet aikaisemmin mukana. Nyt he saavat erinomaista oppia ryhmien vetämisestä ja organisoinnista.

”Tästä suoriutuu jokainen normaalikuntoinen nuori, ja se on maksuton. Kurssilaiset tutustuvat samalla maanpuolustusjärjestöjen toimintaan, sillä koko toiminta pyöritetään eri tahojen talkootyönä puolustusvoimien materiaalisella tuella.”

Jussi-Pekka Aukia

Valokuvat ja Julio Nikulan haastatteluvideo

 

Kurssin johtaja Julio Nikula kertoo leiriviikonlopun ohjelmasta

 

Kurssitarjontaa

Lukiolaisten turvakursseja järjestetään myös muualla maassa.
Lisätietoja saa Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen sivuilta.

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli