Kansalaisen Plan B

4.5.2015

Aihepiirit

Turvallisuus

Kaupunkilaisjärkeään kannattaa käyttää varautumalla erilaisiin sääuhkiin.

Helsingin Lasipalatsin aukiolla järjestetyssä Urbaani selviytyminen -tapahtumapäivässä pääkaupunkiseudun asukkaille esiteltiin säähän liittyviä uhkia – rajuilmaa, myrskytuulta, tulvia ja hellettä – ja kerrottiin, miten tavallinen kansalainen voisi niihin kaupunkiympäristössä varautua.

Tiiviiden tietoiskujen ohella yleisölle tarjottiin mahdollisuutta esittää tarkempia kysymyksiä tarkemmin turvallisuusalan toimijoiden ja kunnallisten palvelujen tuottajien esittelypisteissä. Alueelle oli lisäksi rakennettu demonstraatiot myrskystä, tuulesta ja helteestä kaupunkiympäristössä.

Jotain voi tehdä itsekin

Suomen pelastusalan keskusjärjestön varautumisjohtaja Karim Peltonen painotti tietoiskussaan omatoimisen varautumisen merkitystä. Jokaisen kannattaisi miettiä, miten selviäisi tilanteesta, jossa sähkökatko on katkaissut lämmityksen eivätkä kodin sähkölaitteet ja kännykät toimi.

Ohjeistuksessa pyrittiin konkreettisiin ja selkeisiin viesteihin:

Moni ei esimerkiksi tiedä, että vain 15 sentin paksuinen kadulla virtaava vesikerros riittää kaatamaan aikuisen, kunhan virtaus vain on tarpeeksi voimakas. Käveleminen ja ajaminen lainehtivalla kadulla on muutenkin vaarallista, sillä vedenpaine on voinut siirrellä viemärikaivojen kansia.

Tulvavedessä ei myöskään kannata uida, sillä se on yleensä likavesien ja muun jätteen saastuttamaa.

Monet yhteiskunnan perustoiminnot saattavat pysähtyä voimakkaiden sääilmiöiden takia. Kansalaisen kannattaa itsekin varautua sähkön, tietoliikenteen, veden ja ravinnonsaannin katkoksiin säilyttämällä kotona on riittävästi elintarvikkeita ja juomavettä muutaman päivän tarpeisiin.

Varautumista on kuitenkin myös se, että koulumatkoja bussilla tekevän alakoululaisen kanssa sovitaan, mitä tehdään jos bussi ei tulekaan, ja miten menetellään jos kännykkä ei toimikaan.

Vaikka pelastusviranomaiset tekevät parhaansa, heillä on luonnonilmiön yllättäessä kädet täynnä työtä. Kansalainen on viime kädessä vastuussa itsestään ja omaisuudestaan. Säätiedotusten ja -varoitusten seuraaminen ja omaisuuden riittävän aikainen suojaaminen on sen vuoksi järkevää.

Viranomaisten vaaratiedotteet välitetään radion ja television kautta. Ensi kesästä lähtien tiedotteet voidaan suunnata alueellisesti.

Kunnon kansalainen huolehtii itsensä ja oman perheensä ohella myös muista: Koska pitkittyvä helle on erityisen vaarallista lapsille ja ikäihmisille, myös lähistöllä asuvien ikäihmisten hyvinvoinnista kannattaisi yrittää huolehtia helleaallon aikana.

Toimiva tiedotuskonsepti

Tapahtuman vetäjä, HSY Ilmastoinfon projektipäällikkö Mira Soini-Nordström on tyytyväinen ensimmäistä kertaa järjestetyn päivän onnistumiseen. Väkeä kävi toista tuhatta, mediajulkisuutta saatiin kosolti ja järjestelyt sujuivat erinomaisesti 15 yhteistyökumppanin kanssa. Selviytymispäivälle on luvassa jatkoa.

”Teemme Ilmastoinfossa katutason kampanjointia siitä, miten ilmastonmuutosta voi hillitä ja siitä, miten siihen voi sopeutua. Nyt halusimme kertoa asukkaille, miten sään ääri-ilmiöihin voi varautua ihan käytännön tasolla”, Soini-Nordström kertoo.

”Sen lisäksi, että haluamme herätellä asukkaiden omatoimisuutta ja torjua uusavuttomuutta, haluamme samalla kertoa, miten ilmastonmuutos vaikuttaa ja että näitä asioita on mietitty eri tahojen yhteistyönä.”

Kenen vastuu?

Kansalainen on viime kädessä vastuussa itsestään ja omaisuudestaan. Säätiedotusten ja -varoitusten seuraaminen ja omaisuuden riittävän aikainen suojaaminen on sen vuoksi järkevää.

 

Kokemuspisteet herättivät odotetusti suurimman kiinnostuksen. Esimerkiksi myrskykontin edessä oli yhtämittainen jono. Samoin myrskytuulen eri nopeuksia demonstroinut puhallin sekä pelastuskoirat herättivät suurta kiinnostusta.

”Ihmisten palaute oli voittopuolisen positiivista, eikä kukaan tullut ainakaan minulle sanomaa, että tässä pelotellaan turhaan ihmisiä vaaroilla. Kehitämme toki konseptia edelleen. Esimerkiksi tulemme jatkossa kutsumaan vielä aktiivisemmin koululaisryhmiä kokemaan, kysymään ja oppimaan näistä asioista.”

 

Kuvasatoa tapahtumasta

Myrskytuulen voimaa pääsi kokeilemaan kolmella eri voimakkuudella

Ilmatieteen laitoksen liikkuva säähavaintoasema kiinnosti

 
Tulvaveden nousua voidaan estää hiekkasäkeillä ja paaleilla

 
Rauniokoira saa palkinnon löydettyään piiloutuneen henkilön

 
Myrskykontissa pystyi kokemaan, miltä tuntui olla kotosalla sähkölinjoja katkovan ja puita kaatavan myrskyn keskellä

 

Muista tarkistaa oman varautumisesi taso

OmavaraX-testillä

 

Jussi-Pekka Aukia

 

Teksti ja kuvat

 

 

Erja Saraste

 

Kuvat

 
 

 

 

 

Jaa artikkeli