Varmuusvarastoissa lääkkeitä ja hoitotarvikkeita

7.7.2015

Aihepiirit

Terveydenhuolto

Hoitotyö on hyvin riippuvaista lääkkeistä sekä erilaisista laitteista ja tarvikkeista. Lähes kaikki niistä tulee maailmanmarkkinoilta. Tämän takia Huoltovarmuuskeskuksella on kierrätettäviä varmuusvarastoja sairaanhoitopiireissä.

”Iso sairaala tarvitsee pienoiskoossa kaiken sen, mitä koko yhteiskunta. Tarvitaan parikymmentä erilaista toimintoa, että potilas saadaan kuntoon laitehuollosta ja pyykinpesusta lähtien. Yksi Huoltovarmuuskeskuksen rooleista on tuoda samaan pöytään tämän ketjun toimijat”, Huoltovarmuuskeskuksen terveydenhuoltopoolin yhteyshenkilö, valmiusasiamies Riku Juhola selittää.

Iso sairaala käyttää myös valtavan määrän tarvikkeita. Yliopistosairaaloissa voi olla käytössä yli 30 000 eri nimikkeellä olevaa hoitotarviketta. Lääkkeet tulevat tämän päälle.

”Velvoitevarastoissa on keskeisiä lääkkeitä pitkäksi aikaa”, toteaa valmiusasiamies Riku Juhola.

Varmuusvarastoja käytetään valtioneuvoston luvalla

Huoltovarmuuskeskus huolehtii osaltaan siitä, että kaikkein välttämättömimpiä lääkkeitä ja hoitotarvikkeita löytyy maasta aina. Se pitää huolta ympäri maata sijaitsevista varmuusvarastoista. Niissä varastoidaan perustarvikkeita, niitä valvotaan ja niihin tehdään säännöllisiä tarkastuksia. Tarvikkeiden varmuusvarastot ovat Huoltovarmuuskeskuksen omaisuutta, joita otetaan käyttöön valtioneuvoston luvalla.

”Varastoimme niitä tuotteita, joita ilman ei voida tehdä mitään, joita ei voi korvata muulla ja jotka ovat täysin tuontitavaraa”, Juhola kiteyttää.

Riku Juhola vastaa terveydenhuoltosektorin varmuusvarastoinnista Huoltovarmuuskeskuksessa.

Keskeisiä tarvikkeita aina varastossa

Varmuusvarastoissa on keskeisimpiä hoitotarvikkeita muutamien kuukausien normaalikulutusta vastaava määrä. Varastoissa pidetään

• hengityksen turvaamiseen tarvittavia intubaatiotuubeja
• nesteytyksessä tarvittavia suonikanyylejä ja nesteen siirtolaitteita
• verensiirtolaitteita
• neuloja ja ruiskuja
• virtsakatetreja
• haavan avaamiseen ja sulkemiseen tarvittavia välineitä: kertakäyttöisiä leikkausveitsen teriä ja leikkausveitsiä, kirurgisia ommelaineita
• imuletkuja
• suojakäsineitä.

30.000
Yliopistosairaalassa voi olla käytössä yli 30.000 eri nimikkeellä olevaa hoitotarviketta. 
 

Useita lääkkeitä jopa vuoden varasto

Lääkehuolto perustuu velvoitevarastointiin. Lääkkeiden toimittajilla ja maahantuojilla on oltava joko 10, 6 tai 3 kk:n myyntiä vastaava määrä tiettyjä lääkkeitä. Niistä säädetään lailla.

”Valtakunnan kannalta tärkeimmät lääkkeet ovat edullisia, patenttisuojista vapautuneita antibiootteja, infuusioliuoksia ja anestesialääkkeitä”, Riku Juhola määrittelee.

Kunnallisen terveydenhoitojärjestelmän velvollisuus on varastoida lääkkeestä riippuen kuuden, kolmen tai puolen kuukauden kulutusta vastaavan määrän lääkkeitä.

”Tässä hajautetaan varastointiriskiä ja ylläpidetään paikallista valmiutta. Velvoitevarastoissamme on keskeisiä lääkkeitä todella pitkäksi aikaa.”

Huoltovarmuuskeskus suorittaa lääkkeiden toimittajille korvausta velvoitevarastoinnista. Kunnalliselle terveydenhuollolle korvaus suoritetaan valtion rahoitusosuuksina.

Riitta Gullman

 

 
 

 

 

 

Jaa artikkeli