Ebola vaikuttaa koko yhteiskuntaan

8.9.2014

Aihepiirit

Terveydenhuolto

Yhden mikrometrin pituinen ja 60 nanometrin paksuinen virus aiheuttaa verenvuotokuumeen

Ebolajoen mukaan nimetty verenvuotokuumeen aiheuttava virus tunnistettiin vuonna 1976 Zairessa, nykyisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa. Virus on kehittynyt kuitenkin vuosituhansien aikana ja sitä ilmentyy ajoittain paikalliseksi tai alueelliseksi epidemiaksi saakka. Kongossa on esiintynyt tapauksia vuosina 1976, 1995, 2003, 2008 - 2009 ja 2012. Tätä metrin miljoonasosan pituista ja miljardisosan paksuista virusta on tavattu nykyisen epidemia-alueen lisäksi aiemmin ainakin Ugandassa Sudanissa, Gabonissa ja Angolassa.

Nykyinen, historian laajin ebola-epidemia on jäljitetty jo joulukuussa 2013 Guineassa sairastuneeseen pikkulapseen. Kevään ja varsinkin kesän aikana Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa tautiin on menehtynyt jo noin 2 000 henkeä. Taudin kuolleisuus on yli 50 %. Pieniä määriä tapauksia on ilmennyt myös Lagosissa, Nigeriassa yhden Liberiasta palanneen henkilön lähipiirissä. Nigeriaa ei kuitenkaan pidetä ebolan leviämisalueena.

Ebola ja Suomi

Suomalaisten yhteydet varsinaiselle epidemia-alueelle ovat vähäiset. Riski taudin leviämisestä Suomeen tai ainakaan epidemian asteelle ei pidetä mahdollisena. On kuitenkin mahdollista, että Suomeen niin kuin muihinkin Euroopan maihin matkustaa ebola-alueelta henkilöitä, jotka sairastuvat kuumetautiin pian saavuttuaan. Koska ebolaa ei varsinkaan oireiden alkuvaiheessa voi ilman laboratoriokokeita erottaa monesta muusta yleisestä kuumetaudista, on terveydenhuollon ammattilaisten nopea riskiarvio erityisen tärkeää, kertoo ylilääkäri Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Suomi on varautunut epidemioihin ja pandemioihin

Epidemia

Epidemia on ajoittain esiintyvä tartuntasairaus, joka tarttuu poikkeuksellisen suureen osaan jonkin alueen väestöä. Epideemisesti esiintyviä tauteja ovat esimerkiksi influenssa ja tuhkarokko.

Epidemioiksi voidaan kutsua myös sellaisia tapauksia, joisssa on vain muutama tartunnan saanut, kuten suppeissa aivokalvontulehdusepidemioissa. 

Viruksen tai bakteerin aiheuttama epidemia voi sairastuttaa suuria ihmismääriä ja levitä paikallisesta alueelliseksi ja muihin maihin, joskus jopa maapalloistuen pandemiaksi. Epidemia voi olla levinneisyydeltään suhteellisen suppea ja rajattu mutta taas vaikuttavuudeltaan dramaattinen, kuten SARS (Severe acute respiratory syndrome) vuosina 2002-2003.

 

Pandemia

Pandemia tarkoittaa maailmanlaajuisesti levinnyttä epidemiaa. 

WHO:n mukaan pandemia voi syntyä, kun kolme ehtoa täyttyy:

  • uusi tauti ilmaantuu
  • taudin vaikuttava tekijä vaikuttaa ihmisiin aiheuttaen vakavaa sairautta
  • taudin vaikuttava tekijä leviää helposti ja vahvistuu.
 

Suomessa varauduttiin vuosina 2005 ja 2009 vaikutuksiltaan vakavaan influenssaepidemiaan. Onneksi lintuinfluenssa ei lähtenyt leviämään ja sikainfluenssa ilmeni huomattavasti arvioitua lievempänä. Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi vuonna 2012 päivitetyn kansallisen varautumissuunnitelman influenssapandemiaa varten, minkä perusteella on päivitetty vuonna 2013 paikalliset ja alueelliset terveydenhuollon varautumissuunnitelmat.

Influenssapandemiasuunnitelmaa voidaan soveltaa myös muiden korkeapatogeenisten virusten leviämisen varalta. Suomen pandemiasuunnitelmat ja varautuminen ovat kansainvälisessä vertailussa hyvää tasoa.

Ebola tarttuu huonon hygienian seurauksena

Ebola-virus on kehittynyt hedelmälepakoiden keskuudessa ja sitä on tavattu myös muilla nisäkkäillä, erityisesti apinoilla. Epidemia-alueella syödään tartunnan saaneen eläimen lihaa ja jopa lepakoita, mikä on merkittävä viruksen leviämistapa. Tautia sairastavan tai siihen kuolleen eläimen ruhon koskettelu levittää myös virusta. Usein epidemiaa edeltää kasvanut eläinten kuolleisuus. Verenvuotokuume on eläimestä ihmiseen tarttuva tauti, zoonoosi, mutta se tarttuu epähygienisissä olosuhteissa asiantuntemattomin toimin ja suojautumisvälineiden puuttuessa myös ihmisten kesken.

Tartunta edellyttää kosketusta ebolaa sairastavan henkilön vereen tai eritteisiin. Tartunta voidaan välttää asiallisella puhtaudella, missä käsihygienia on avainasemassa. Tartunnan saanut on usein itse istuttanut viruksen omaan nenäänsä tai suuhunsa kosketellessaan kasvojaan. Epidemia-alueella arvioidaan monen sairastuneen ollessaan verenvuotokuumeeseen menehtyneen vainajan hautajaisissa, koska paikallisen perinteen mukaan suku pesee ja vaatettaa vainajan kotonaan viimeiselle matkalleen.

Taudin etenemistä seurataan

Euroopan tartuntatautien ehkäisyn ja valvonnan keskus, ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) on Tukholmaan sijoittunut EU-viranomainen. Se on arvioinut matkailijoiden riskin tartuntaan varsin vähäiseksi. Edellytyksenä on kuitenkin valppaus. Mikäli matkailija joutuu epidemia-alueella muusta syystä sairaalahoitoon tai on läheisessä kontaktissa Ebolasta toipuvan kanssa, kasvaa tartuntavaara. Epidemia-alueen maissa on tällä hetkellä runsaasti maiden sisäisiä matkustusrajoituksia ja kaikki lentomatkalle lähtevät henkilöt seulotaan kuumeen tai muiden oireiden tunnistamiseksi. Monet kansainväliset lentoyhtiöt ovat keskeyttäneet lentonsa alueelle. Useat maat, USA ja EU-maat mukaan lukien ovat varoittaneet matkustamisesta Guineaan, Liberiaan tai Sierra Leoneen. Maailman terveysjärjestö WHO ei ole kuitenkaan antanut matkustusrajoituksia.

Virus kuolee kuivalla pinnnalla auringonvalossa

Tutkimusten mukaan ebola-virus kuolee helposti saippuan, auringonvalon tai kuivaamisen vaikutuksesta. Virus säilyy vain lyhyen ajan auringonvalolle alistetulla kuivalla pinnalla. Saastuneiden vaatteiden konepesu tuhoaa ebolaviruksen, valkaisuaineen käyttö tehostaa pesua. ECDC:n ohjeet epidemia-alueella oleskeleville ovat seuraavat: vältä kosketusta sairastuneeseen tai menehtyneeseen ja heidän käyttämiinsä esineisiin, sekä välttää kosketusta villieläimiin ja villieläinten lihan syömistä sekä pidättäydy suojaamattomalta sukupuoliyhteydeltä. Mikäli epidemia-alueelta palaava tunnistaa oireilua, on hakeuduttava hoitoon ja mainittava missä on ollut matkoilla.

Ebola-viruksen itämisaika on 2 - 21 päivää. Potilas voi tartuttaa muita ihmisiä vasta kliinisten oireiden ilmaannuttua. Potilasta tulee hoitaa eristyshuoneessa. Varhain aloitettu neste- ja muu tukihoito parantaa sairastuneen selviämisen mahdollisuuksia. Silloin kun tartunta etenee verenvuototaudiksi, ovat oireet äärimmäisen vakavia; alkaen korkeasta kuumeesta, ripulista, oksentamisesta päätyen kouristuksiin ja sisäiseen verenvuotoon.

Orastavaa toivoa uusista hoitomenetelmistä

Toistaiseksi vain muutama ihminen on saanut kokeellisena hoitona viruksen vasta-ainetta, jolla pyritään estämään viruksen kiinnittyminen uusiin soluihin. Hoidon tehosta saadaan toivottavasti alustava käsitys lähiviikkojen aikana. Mikäli hoito tehoaa, on myös ennaltaehkäisevän rokotteen kehitys mahdollista. On kuitenkin epätodennäköistä, että uudet lääkkeet ja rokotteet ehtisivät vaikuttaa nykyisen epidemian kulkuun, toteaa ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Suomen Punainen Risti on kouluttanut henkilöitä opastamaan epidemia-alueen väestöä ebolalta suojautumisessa. SPR on päättänyt lähettää ainakin yhden hoitajan ja logistikon Kansainvälisen Punaisen Ristin perustamalle klinikalle Sierra Leoneen.

Ebolaepidemia vaikuttaa myös Länsi-Afrikan talousyhteisöön

Economic Community of West African States (ECOWAS) jäsenvaltioita ovat Burkina Faso, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kap Verde, Liberia, Mali, Niger, Nigeria, Norsunluurannikko, Senegal, Sierra Leon ja Togo.

Epidemia-alueen talous kärsii jo työvoimapulan takia.

Huhut, uskomukset ja tiedon puute vaikeuttavat tilanteen hallintaa.

 

Epidemia-alueen ulkomaankauppa nojautuu bauksiittiin ja timantteihin. Sierra Leonen merkittävimmät vientituotteet ovat titaanidioksidi, timantit ja titaani, mutta myös kaakao, kahvi, palmuöljy sekä kala. Maassa on myös kultaa ja rautamalmia. Titaani-metallia käytetään korroosionkestävänä mm kemianteollisuuden putkistoissa ja lentokonemoottoreissa. Maailmantalouden kannalta on mainittava, että Guinealla on maailman suurin tunnettu bauksiittivaranto. Bauksiitti on alumiinin raaka-aine. Alueen kaivosteollisuus tarvitsee Afrikan ulkopuolisten maiden huoltopalveluita, joiden saanti on vaikeutunut nykytilanteessa.

Liberian lipun alla purjehtii Panaman jälkeen, maailman toiseksi suurin 2 500 laivan kauppalaivasto. Liberian bruttokansantuotteesta 77 % muodostuu kuitenkin maataloudesta. Epidemia vaikuttanee myös naapurimaiden turismiin, joka on muutamien Länsi-Afrikan maiden merkittävä tulonlähde. Alueella leviää viruksen tavoin myös perättömiä huhuja muun muassa siitä, mitä voi syödä ja mitä ei, mihin voi koskea ja mihin ei. Huhut, uskomukset ja tiedon puute vaikeuttavat tilanteen hallintaa.

Ebolan ja muiden tartuntatautien tilannekuvaa voi seurata seuraavilta kotisivuilta:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla on ohjeita yleiseen matkailuterveyteen sekä tilanteen ja tarpeenmukaiset ohjeet ja tiedotteet tartuntatautien varalta 

Elintarviketurvallisuusviraston sivuilla on tietoja ja ohjeita koskien eläintauteja

 

 

 

 

Riku Juhola

 

 

Lehtikuva

 

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli