HAVARO sähkönjakelua varmistamassa

19.5.2014

Hyvä lisä tietoturvaan

Fingrid Oyj on Suomen kantaverkkoyhtiö, joka vastaa sähkönsiirrosta kantaverkossa. Yritys huolehtii siitä, että Suomi saa lähes kaikessa tarvittavaa sähköä häiriöttä. Yritys on marraskuussa 2011 käyttöön otetun HAVARO-palvelun ensimmäisiä käyttäjiä.

Tietoturvapäällikkö Jyrki Pennanen Fingridistä on ollut tyytyväinen siihen, miten HAVARO täydentää yrityksen muita tietoturvaratkaisuja.

– HAVARO antaa toisen näkökulman tietoturvaloukkauksien havainnointiin kuin mitä omat järjestelmämme tekevät. Sen avulla voidaan myös analysoida tapahtumia, toteaa tietoturvapäällikkö Jyrki Pennanen.

Fingridin ICT-johtaja Kari Suomisen mielestä ei-kaupallisella palvelulla on ihan oma arvonsa:

– Vaikka kilpailu ylipäänsä lisää palvelujen kehittämistä, tässä se ei päde. HAVAROssa on paljon sellaista, mitä ei rahalla saa. Sen antama tilannekuvatieto kasvattaa ymmärrystä niin yrityksen omasta kuin yleisestä tietoturvatilanteesta. Järjestelmä on erinomaisen hyvä lisä kokonaistietoturvaamme.

Merkittävä strateginen päätös

Fingridin mukanaolo HAVAROssa on Suomisen mielestä merkittävä strateginen päätös.

– Sillä turvataan osaltaan jatkuvuuden hallintaa ja se auttaa riskien kartoituksessa sekä erilaisten skenaarioiden teossa. Koko henkilöstön koulutus tiedetään myös välttämättömäksi. Esimerkiksi ICT henkilöt ovat harjoitelleet erilaisia tietoturvaan liittyvä skenaarioita sekä sisäisesti että muun muassa Tampereen teknisen yliopiston asiantuntijoiden johdolla.

Kari Suominen:

"HAVAROssa on paljon sellaista, mitä ei rahalla saa."

 

Vuonna 2013 HAVARO tunnisti yli 600 kriittistä hyökkäystä eri yrityksistä.
– Tällaisen tiedon saatuaan yritys näkee Kyberturvallisuuskeskuksen raportista suoraan, mitä on tapahtunut. Näin korjaustoimiin päästään tarvittaessa välittömästi, Pennanen toteaa. 

 

Marjo Rautvuori

 

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli