VIRVE-radioverkko laajenee Helsingin maanalaisiin tunneleihin

21.7.2014

Helsingin Energian hallinnoiman maanalaisen tunneliverkoston HelenNet-verkon radiokuuluvuus muutetaan VIRVE-viranomaisradioverkon radiotaajuudelle. Muutoksen myötä VIRVE-verkon radiopeitto tulee laajentumaan ja kattamaan Helsingin Energian noin 56 kilometrin pituiset tunnelit sekä muut huoltovarmuuskriittiset tilat.

Tämä on tuorein esimerkki hyvästä yhteistyöstä. Se lisää viranomaisille VIRVE-radioverkon kuuluvuuden Helsingin maanalaisiin tunneleihin ja tarjoaa Helen-konsernille uuden radioviestinnän toimintakonseptin. Yhteishankkeessa on mukana myös Huoltovarmuuskeskus.

”VIRVE-radiopuhelinpalveluita tarjotaan myös muille VIRVEn käyttöön oikeutetuille HelenNet-asiakkaille, jolloin niiden palvelunsaatavuus laajenee valtakunnalliseksi ja mahdollistaa asiakkaiden sekä turvallisuusviranomaisten välisen tiiviin yhteistyön. Näin parannetaan muun muassa työ- ja matkustajaturvallisuutta”, kertoo Suomen Virveverkko Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Vinkvist.

Kriittisen infrastruktuurin toimijat mukaan

VIRVE-viranomaisverkon rakentaminen käynnistyi vuonna 1998. Valtakunnalliseen käyttöön se otettiin vuonna 2002.

”Verkon toimintavarmuus perustuu sen käyttöön nähden reiluun ylikapasiteettiin ja runsaaseen päällekkäisyyteen. Tukiasemia on yli 1 300, kun reilulla kolmanneksella siitä pärjättäisiin”, Vinkvist kuvaa.

Aluksi VIRVE-palvelua tarjottiin vain rajatusti viranomaistahoille. Nykyisin sitä tarjotaan myös yhteiskunnan kriittisen infrastruktuurin toimijoille ja turvallisuusorganisaatioille. Verkon asiakkaina on pelastustoimen, poliisin, sosiaali- ja terveyssektorin, puolustusvoimien, rajavartiolaitoksen ja hätäkeskuslaitoksen lisäksi muun muassa energiayhtiöitä.

Lisäominaisuudet parantavat työturvallisuutta

VIRVE-palvelussa on noin 33 500 liittymää. VIRVE-verkossa välitetään keskimäärin vuorokaudessa yli 100 000 ryhmäpuhelua ja yli 5 000 000 lyhytsanomaviestiä.

Lisäksi järjestelmä tarjoaa monia työturvallisuuteen liittyviä ominaisuuksia. Siihen voidaan parametroida myös paikannus. Toimintaa valvoo 24/7 toimiva hallintakeskus.

Yhteinen teknologia mahdollistaa yhteistyön

VIRVE-verkko on maailman ensimmäinen maanlaajuinen TETRA-teknologiaan perustuva radiopuhelinverkko.

”Teknologian käyttäjiä on yli kolme miljoonaa. Niihin kuuluvat muun muassa Viro, Ruotsi ja Saksa. Ison järjestelmän etuna on, että se turvaa kehityspolun jatkuvuuden. Teemme laajaa ja hyvää yhteistyötä sekä suomalaisten toimijoiden kesken että kansainvälisesti. Pohjois-Euroopassa on yhteistyöllä onnistuttu saavuttamaan myös kustannussäästöjä, kun sanonnan mukaisesti pyörää ei keksitä joka paikassa uudestaan”, Jarmo Vinkvist kertoo.

Marjo Rautvuori

 

 

 

 
 

 

Jaa artikkeli