Varavoimakone turvaa jakeluasemien polttoainehuollon

18.11.2014

Suomessa on valmistauduttu monin tavoin mahdollisiin sähkökatkoksiin. Toimintaa koordinoi Huoltovarmuuskeskus, ja myös huoltoasema-ala osallistuu sähkökatkoihin varautumiseen. Tuore esimerkki tästä ovat neljä huoltoasemaa, joissa tämän vuoden aikana otetaan käyttöön varavoimakoneet. Ne mahdollistavat huoltoaseman toiminnot sähkökatkon aikana.

Neljä huoltoasemaa ovat pilottikohteet hankkeessa, jonka avulla selvitetään, mitä asioita tulee huomioida, kun huoltoasema varustetaan varavoimakoneella. Varavoimakone turvaa polttoaineen jakelun tilanteessa, jossa sähkökatkos muuten pysäyttäisi aseman toiminnan.

Hankkeen ovat suunnitelleet Huoltovarmuuskeskus ja huoltovarmuusorganisaation voimatalous- ja öljypoolit. Huoltovarmuuskeskus on hankkinut varavoimakoneet.

Yhteistyökumppaneina ovat olleet huoltoasemat ja kyseisten alueiden sähkönjakeluverkkoyhtiöt. Forssan pilottikohde on ABC-asema, Vierumäen kohde Neste Oil -asema, Siilinjärven kohde Shell/St1-asema ja Oulun kohde Teboil-asema.

”Pilottihankkeista saadaan tietoa siitä, mitä kaikkia asioita tulee ottaa huomioon, jos huoltoasemalle aiotaan sijoittaa varavoimakone”, kertoo suunnittelupäällikkö Jorma Venäläinen Öljyalan Keskusliitosta. Tehokkaalla varavoimakoneella varmistetaan polttoainejakelun lisäksi mm. huoltoaseman ravintolan ja elintarvikemyymälän palvelut. Varavoimakoneita kannattaa sijoittaa käytännössä vain suurille huoltoasemille, jotka ovat auki vuorokauden ympäri.

Viranomaisten polttoaineensaanti etusijalla

Alueellisessa sähkönjakelun häiriötilanteessa useimmat yhteiskunnan toiminnot keskeytyvät. Polttoaineen jakelu on yksi kriittisistä toiminnoista, varsinkin jos sähkökatko pitkittyy, sillä huoltoasemien toiminnot ovat sähkönsaannin varassa. 

Sähkökatkojen aikana on tärkeää, että pelastusviranomaisten ja sähköverkkoyhtiöiden korjausyksiköiden toiminta ei esty tai hidastu ainakaan polttoaineen puutteen takia. Sähkökatkotilanteessa varavoimakoneella varustetut huoltoasemat palvelevat ensisijaisesti viranomaisia ja sähköverkkoyhtiöiden korjaushenkilöstöä.

Kuntien sosiaali- ja terveystoimen sekä teknisten palveluiden kuten vesihuollon ajoneuvot tarvitsevat niin ikään polttoainetta sähkönjakelun häiriötilanteessa, jotta viranomaiset voivat hoitaa tehtävänsä. Myös kansalaiset voivat hankkia polttoaine- ja ruokahuoltoa varavoimalla varustetulta huoltoasemalta.

Hankintavastuu siirtyy yrittäjille

"Huoltovarmuuskeskuksessa toivomme, että öljy-yhtiöt ja yrittäjät hankkisivat varakontteja markkinavetoisesti", sanoo voimajärjestelmäasiamies Petri Nieminen. "Olemme arvioineet, että noin 70 varavoima-asemaa kattaisi Suomen palvelutarpeen. Yhden aseman hinta on noin 100 000 euroa." 

”Itse varavoimakone on vain yksi osa laajasta kokonaisuudesta, kun huoltoasemalle suunnitellaan toimintamahdollisuuksia sähkökatkojen varalta. Asiaan liittyy runsaasti erilaista valmistelua. Etukäteen pitää esimerkiksi laatia ohjeet siitä, miten polttoainetta hakemaan tulevat viranomaiset tunnistetaan ja miten muiden asiakkaiden kanssa toimitaan”, huomauttaa Jorma Venäläinen.

Huoltovarmuusorganisaatio on pilottihankkeiden yhteydessä tuottanut loppuraportin, jossa varavoimaratkaisun hankintaan ja käyttöönottoon liittyviä asioita on kuvattu.

 

Katso videolta asiantuntijoiden haastattelut:

 

Mervi Tepponen 

Erja Saraste

 

 

 

Myrskyjen tuhoja

Tapani-myrsky aiheutti jouluna 2011 laajoja metsätuhoja erityisesti länsi- ja lounais-Suomessa.

Teiden ja sähkölinjojen päälle kaatuneet puut aiheuttivat yli viikon kestäneen kaaoksen, kun pahimmillaan 300 000 asiakasta oli ilman sähköä. 

Turun seudulla ainakin kahdella huoltoasemalla oli sähköt poikki yli vuorokauden. 

Sähköyhtiöt maksoivat noin 30 milj. euroa vakiokorvauksia asiakkailleen.

Sähköverkon korjaus maksoi noin 30 milj. euroa.

 

Öljypoolin suunnittelupäällikkö Jorma Venäläinen.

Sähkökatko huoltoasemalla 

  • polttoainepumput eivät toimi
  • maksaminen sirukorttien avulla on mahdotonta (varmenneyhteydet katkeavat)
  • jakeluaseman yhteydessä olevan kaupan elintarvikkeiden säilytys vaarantuu

Varakontti turvaa

  • polttoaineen jakelun
  • kaupan toiminnan

Maksuliikenne hoituu

  • käteismaksamisella
  • etukäteissopimuksilla

 

OmavaraX -testi

kertoo, miten hyvin olet itse varautunut esim. sähkökatkoksen aiheuttamien häiriöiden varalta.

Siirry testiin

 
 

 

Jaa artikkeli