Tuurilla ne HVK:nkin laivat seilaa

14.3.2014
Matti Jauhiainen

Jälleen yksi talvikausi on ohi. Tuontisähkö riitti eikä sattunut yhtään mainittavaa voimalaitosvikaa. Tuonti kasvoi suureksi, mutta sähkön hinta Suomessa ei noussut sietämättömäksi. Tehoreservejäkään ei tarvittu koko lyhyenä talvena, joka oikeastaan oli kahden viikon pituinen pakkasjakso tammikuun loppupuolella. Hyvä tuuri vaan jatkuu…

Vielä on kolme talvikautta jäljellä, ennen kuin lisää sähköntuotantoa valmistuu Olkiluotoon. Tuota 1 600 MW lisätehoa on odotettu jo viisi vuotta. Sinä aikana on saavutettu kaikkien aikojen sähköntarpeen huippu 15 000 MW, vuonna 2011. Tänä talvena lauhan sään vuoksi jäätiin lukemaan 14 228 MW. Jos pakkasta olisi nyt ollut 10 astetta enemmän, olisi tarve voinut hyvin olla 1 500 MW enemmän eli 15 700 MW. Tämä on reilusti yli oman sähköntuotantokykymme.

Tuotannon huippu saavutettiin tänä talvena kulutuksen huippua edeltävänä päivänä, jolloin se oli 11 722 MW. Tuotantohuipun aikana oli erillistä sähköntuotantoa eli lauhdesähköä 1 279 MW*). Sähkön tuontia oli huipputunnin aikana melkein 2 600 MW. Vuoden 2011 pakkasella tuontitarve olisi ollut 4 100 MW, mihin yhteytemme, yli 5 000 MW yhteensä kaikista ilmansuunnista, hyvin riittääkin.

Entä se oma tuotantomme, joka väheni nyt kevään korvalla 1 000 MW:lla, kun Inkoon laitokset poistettiin lopullisesti käytöstä? Vähennys on suuri verrattuna kuluvan talven 1 279 MW:n lauhdesähkön tuotantotehoon. Inkoohan ei ole pitkään aikaan ollut toiminnassa eikä sitä nytkään olisi tarvittu kaiken käydessä kuin Strömsössä. Tämä talvi on kuitenkin ollut harvinainen poikkeus. Vaikka pohjoismaisilta markkinoilta on tähän asti aina saatu tarvittava sähkö, on huoltovarmuusnäkökulma pidettävä tiukasti mielessä. Sen mukaan on syytä varautua saantivaikeuksiin ja pitempiaikaiseen sähköpulaan. Vaikka naapureillamme Ruotsilla ja Norjalla on sähkötehoa aina riittävästi runsaan vesivoiman ansiosta eivätkä ne ole yleensä tuonnista riippuvaisia, mietitään siellä kovasti varautumista sähköenergian pulaan mahdollisen kuivan vesivuoden varalta. Meillä on aina uskottu sähköenergian riittävän, kun vain on polttoaineita varastossa. Tilanne on vaan sellainen,  että kohta ei ole voimalaitoksia, missä niitä voitaisiin polttaa.

Arvostettu entinen kollegamme Hannes Kulmala kuuluu käyttäneen sanontaa, että näissä huoltovarmuushommissa ei kysytä, mikä on todennäköistä, vaan mikä on mahdollista. Ei taannoinen Islannin pankkikriisikään ollut todennäköinen, mutta osoittautui mahdolliseksi.

___________________________________

*) Erillisellä sähköntuotannolla tarkoitetaan vain sähköntuotantoon tarkoitetussa voimalaitoksessa tuotettua sähköä.  Yhteistuotannolla taas tarkoitetaan sähköä, joka on tehty yhdessä kaukolämmön tai teollisuuden lämmöntarpeen tuottamisen kanssa. Kaukolämmön yhteistuotannossa tuotetun sähkön määrä riippuu lämmitystarpeesta ja laitos on talvella aina käynnissä, mutta erillistuotanto käynnistyy pörssisähkön hinnan ohjaamana.

 
 

 

Jaa artikkeli