NordBER: uhkakuvat esiin ja suunnitelmat selviksi

11.11.2014

Miten toimitaan, jos jossain Pohjoismaassa sähköverkkoon tulee mittava vika? Yhteisessä, pohjoismaisessa sähköverkossa kun ollaan, ongelma leviää helposti maasta toiseen. Entä jos suuri tulivuori purkautuu Islannissa − mitä siitä seuraa sähköhuollolle? Esimerkiksi näitä pohditaan NordBERissä, Pohjoismaisessa valmiusfoorumissa.

Petri Nieminen

”Kyberuhat ovat tänä päivänä yksi osa toimintaympäristöä. Kyberhyökkäyksiä kohdistuu yhä enemmän energia-alan yrityksiä kohtaan.”

 

Yhteispohjoismainen NordBER, Nordisk Beredskapsforum eli Pohjoismainen valmiusfoorumi on yhteistyöelin, jossa valmistaudutaan pahan päivän varalle. Siinä Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin sähköhuollosta vastaavat viranomaiset ja kantaverkkoyhtiöt vaihtavat tietoja ja kokemuksia. Ja harjoittelevat.

Sähköt päällä Pohjoismaissa

Mutkia suoriksi vetäen NordBER on olemassa siksi, että sähköt pysyisivät päällä Pohjoismaissa. Foorumissa käsitellään asioita ja ilmiöitä, joilla on vaikutusta useampaan kuin yhteen maahan.

NordBERissä ovat Suomesta mukana Huoltovarmuuskeskus ja kantaverkkoyhtiö Fingrid . Fingridin tehtävänä on varmistaa, että Suomi saa sähköä häiriöttä. Huoltovarmuuskeskuksen rooli taas on pitää yhteiskunnan perustoiminnot pyörimässä silloinkin, kun on tapahtunut jotain ikävää.

Ennakointia ja ratkaisujen pohtimista

Lue NordBER-työpajojen harjoituksista

NordBER-työpajat harjoituksia tositilanteiden varalta

 

NordBERiä ohjaa päätyöryhmä, joka linjaa sen toimintaa aina kolmeksi vuodeksi eteenpäin. Päätyöryhmä antaa toimeksiantoja noin kymmenelle alatyöryhmälle. Osa niistä on pysyviä, kuten tärkeät ict-, riskit ja haavoittuvuus- sekä harjoitustyöryhmät. Osa polkaistaan pystyyn projektiluonteisesti.

Alatyöryhmät ovat NordBERin varsinaiset työrukkaset. Ne tekevät tai teettävät selvityksiä ja hyödyntävät eri jäsenmaista löytyvää asiantuntemusta. Kun ne kokoontuvat, keskustellaan ongelmista tai mietitään mahdollista kriisiä. Positiivinen ajattelu ei ole näissä ryhmissä vallalla − ongelmia ennakoiva ja ratkaisukeskeinen on.

Huoltovarmuuskeskuksen Risto Leukkunen (vas.) ja Petri Nieminen (oik.) luotsaavat NordBERiä vuoteen 2016 saakka.

Suomi vetovuorossa

Päätyöryhmän vetovastuu kiertää kahden vuoden kausina maasta toiseen. Kesällä päätyöryhmää alkoivat luotsata Huoltovarmuuskeskuksen energiahuolto-osaston johtaja Risto Leukkunen ja voimajärjestelmäasiamies Petri Nieminen.

Viimeksi ryhmä kokoontui lokakuussa Oslossa. Esille nousi mm. kesällä norjalaisiin energia-alan yrityksiin suunnattu, koordinoitu kyberhyökkäys, jonka kohteeksi joutui vähintään 50 öljy- ja energia-alan yritystä. Norjan viranomaiset varoittivat hyökkäyksestä noin 300:a alan yritystä.

Kyberuhkia ja tulivuorenpurkauksia

”Energia-alalla on ollut tänä vuonna aika paljon erityisesti norjalaisten yritysten it-järjestelmiin kohdistuvia kyberhyökkäyksiä. Kyberuhat ovat tänä päivänä yksi osa toimintaympäristöä”, Petri Nieminen toteaa.

Oslossa puhuttiin myös eksoottisemmasta aiheesta: Islannin tulivuorenpurkauksesta, joka on jatkunut elokuusta lähtien. Purkaus ja siihen liittyvät jatkuvat maanjäristykset voivat herättää Vattnajökul-jäätikön alla sijaitsevan Bárðarbunga-tulivuoren. Mallinnusten mukaan mm. Islannin sähköverkko kokisi todella kovia.

”Työryhmissä jaetaan erilaisia uhkakuvia. Pohdimme myös, mitä muuta purkauksesta voisi seurata. Voisiko siitä seuraava tuhkapilvi uhata sähkönjakelua myös Islannin ulkopuolella − meillä kun ei sähköasemia suojata ylhäältä päin”, Risto Leukkunen kuvaa.

Riitta Gullman

Teksti ja kuva

 

 

Mikä NordBER?

  • sähköhuollosta vastaavien viranomaisten ja kantaverkkoyhtiöiden yhteistyöelin Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista
  • Suomesta mukana Huoltovarmuuskeskus ja kantaverkkoyhtiö Fingrid
  • varautumista sähkönhuollon ongelmiin mitä jos -harjoituksin
  • toimii työryhmissä, pysyviä esim. ict-, harjoitus- sekä riskit ja haavoittuvuus -työryhmät
  • kukin maa vuorotellen päävastuussa toiminnasta, Suomi 2014−2016
 

 
 

 

 

 

 

Jaa artikkeli