Syyspörriäinen

Syyspörriäinen

22.10.2015 Päivi Kallioinen

"Aerodynaamisesti ajateltuna kimalaisen ei pitäisi pystyä lentämään. Kimalainen ei kuitenkaan tiedä sitä, joten se lentää silti.”

Tuon perusteella vastaisin Aikuiset ystäväni –kirjan kysymykseen toteemieläimestäni.

Englannin ’bumblebee’ kuulostaa pehmeämmältä ja siten sopivammalta nimeltä kuin suomen kimalainen – itse luulin lapsena niitä mehiläisiksi nimen perusteella.

Kimalaiset ovat tärkeitä pölyttäjiä. Niillä on ratkaiseva vaikutus esimerkiksi mustikkasadon määrään. Vaikka mustikka on yksikotinen ja kaksineuvoinen, ristipölytys takaa suuremmat marjat ja paremman sadon. Kontukimalaispesän sijoittaminen koemustikka-alueen keskelle on nostanut sadon kaksitoistakertaiseksi kimalaispesättömiin vastaaviin verrattuna. Englannin ’Bumblebee Conservation Trust’ listaa tärkeiksi kimalaispölytteisiksi lajeiksi pavut, herneet, vadelmat ja tomaatit. Maatalouseläintieteen professori Heikki Hokkanen kertoo, että hyönteispölytteisistä kasveista saadaan kaikki lykopeeni sekä yli 90 prosenttia C-vitamiinista. Mehiläiset ovat elintärkeitä ruokahuollollemme: ne hoitavat esimerkiksi hedelmäpuiden pölytyksestä 90 %. Vaikkei Albert Einstein ehkä sanonutkaan, että ihmisillä olisi neljä-viisi vuotta elinaikaa, jos mehiläiset katoaisivat, emme saa aliarvioida niiden merkitystä.

Mehiläinen

Kimalaiset elävät huomattavasti pienemmissä yhdyskunnissa kuin mehiläiset ja vain niiden kuningatar talvehtii, joten ne eivät tuota hunajaa yli oman tarpeen. Ihmiset ovatkin olleet jo muinaisista kreikkalaisista alkaen olleet kiinnostuneempia mehiläisistä. Hunajamehiläisen kreikkalainen nimi, melissae, juontaa juurensa Melissa-neidosta, jonka Zeus muutti mehiläiseksi tuomaan taivaan ruokaa, maitoa ja hunajaa. Hunajan uskottiin valuvan taivaasta kukkiin, joista mehiläiset sitä keräsivät.

Aristoteleen luonnonfilosofiset tutkimukset mehiläisistä pyrkivät olemaan tieteellisempiä, perustuen tarkkailuun, istuskeluun oliiviviljelmillä pesien läheisyydessä. Filosofi laski oikein, että mehiläisten ruumis oli kolmeosainen, hieman hatarammin, että niillä oli ”enemmän kuin neljä jalkaa” ja sopii kysyä, miten hän muodosti käsityksensä mehiläisten hampaista ilman suurennuslasia tai mikroskooppia? Hunajan hän uskoi putoavan tähdistä, ja mehiläisten keräävän sitä ilmasta.

Matemaatikko Marcus Du Sautoy on vaikuttunut mehiläisten ja kimalaisten symmetriahakuisuudesta: mehiläiset pitävät viisi- ja kuusisivuisista tai tähtimäisistä symmetrioista kuusaman kukissa, kärhöissä ja päivänkakkaroissa. Kimalaiset puolestaan ovat viehtyneet peilisymmetriaan, jonka ne löytävät esimerkiksi herneiden kukinnoista.

Kirjakaupan valikoimaa

Kiinnostus mehiläisiin ja hunajaan on poikinut kaupunkimehiläisprojekteja niin Helsingissä kuin Lontoossakin. Kirjoja mehiläiskasvatuksesta löytyy hyllymetreittäin. Holley Bishopin Robbing the Bees [Mehiläisiä ryöstämässä] kertoo kirjoittajan ryhtymisestä sivutoimiseksi mehiläistarhuriksi saatuaan maistaa tuoretta hunajaa ja miten hän tutustui alaan tupelo-hunajaan erikoistuneen Donald Smileyn kanssa. Samalla hän kertoo lukijalle hunajan ja mehiläiskasvatuksen – tai alussa ryöstämisen – historian.

Erikoisimpia mehiläiskirjoja lienee Laline Paull’in The Bees [Mehiläiset] joka kertoo mehiläisen elämästä mehiläisen kertomana. Tarinan kertoja, Flora 717, aloittaa alimman kastin, puhdistajien, edustajana pesässä, jossa työ ja uhrautuminen ovat korkeimmat hyveet ja kuningattaren kunnioitus ainoa uskonto. Flora muuttuu mystisesti, vaihtaa kastia (mitä ei pesässäkään ymmärretä), pääsee kuningattaren lähipiiriin ja kokee kaikki mahdolliset roolit pesässä. Kirja oli tänä vuonna Bailey’s 2015 Women’s Prize for Fiction -listalla kuuden finalistin joukossa.

Foyles’in kirjakaupassa Lontoossa mehiläisaiheisten kirjojen vieressä olisi ollut hyvä siteerata James Russel Lowellia: ”Kirjat ovat mehiläisiä, jotka kantavat elävöittävän siitepölyn yhdestä mielestä toiseen.” 

Lue lisää alan toimijoista

Mehiläishoitajat ovat mukana myös huoltovarmuusorganisaation Kotitalouksien omatoimisen varautumisen toimikunnassa.

Mehiläishoitajat

KOVA-toimikunta

 Polytys.fi

 

Muualla verkossa

Tuntematon pölyttäjä

 
 

 

 

 

Jaa artikkeli